Zamknięty Temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Exclamation Zasady Wszelakie

Decyzją Administratora strony, istnieje mozliwość tworzenia działów tematycznych związanych z modami do serii EU. Osoby tworzące podforum o modach do gier Paradoxu na naszej stronie, mają możliwość moderowania takich działów w celach porządkowych - nie posioadają jednak statusu moderatora (nie mogą przyznawać ostrzeżeń, itp). Dodatkowo osoby te, mają prawo wyznaczyć spośród istniejących już moderatorów lub administracyjnych moderatora, który będzie się opiekował / moderował ich podforum.
    Nie ma możliwości natomiast wyznaczania własnych moderatorów, spoza listy istniejących moderatorów.

Dodatkowo, na podobnej zasadzie zostaje wprowadzenia podobna możliwość tworzenia działów tematycznych o grach, oraz wprowadzania tam "opiekunów działów", nie mających statusu moderatora.

Jest to odpowiedź na wniosek jaki wpłynął do mnie na PW od jednego z użytkowników.
    wolę nie ufać boję się być oszukany
    tak wiele szwindli wiele świństw
    prorocy wokół, ale każdy zakłamany ********
    czasami staje i ogarnia mnie zwątpienie
    i czuje pustkę wokół mnie
    bo tak naprawdę ciągle jestem zagubiony i bezsilny jak Ty

Domyślnie Nowy regulamin

Regulamin EUFI:

1. Administracyjni podejmują ostateczną decyzje o interpretacji regulaminu.

2. W przypadku, gdy nie zgadzasz się z opinią moderatora, masz prawo do odwołania się do Admina na PW; decyzja Admina jest ostateczna.

3. Zabronione jest publiczne komentowanie decyzji administracyjnych lub moderatora, lub stosowanie uwag związanych ze sprawowaną funkcją na forum, a także poprawianie i kasowanie w postach wpisów moderatorów, będących uwagami związanymi ze sprawowaną funkcją.

4. Na forum obowiązują zasady netykiety - jeżeli masz wątpliwości, jak się zachowywać na forach, patrz http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta.

5. Na forum obowiązuje zakaz propagowania faszyzmu i komunizmu, oraz propagowania innych treści zabronionych prawnie. Dotyczy to także avatarów i podpisów. Administracja zastrzega sobie prawo do ich usuwania bez ostrzeżenia. W przypadku, gdy użytkownik ponownie go umieści dostanie ostrzeżenie, a w razie recydywy ban.

6. Na forum zakazane jest umieszczanie treści mających charakter komercyjny, reklamowanie innych stron internetowych oraz promowanie partii politycznych i innych organizacji* (wyjaśnienie >link<).

7. Na forum zabronione jest posiadanie więcej niż jednego konta bez zgody administracji. Złamanie tego punktu regulaminu skutkować może zbanowaniem konta głównego oraz połączeniem kar z konta głównego i dodatkowego, a także dodatkowym ostrzeżeniem.

8. Korzystanie z portalu oznacza bezwarunkową akceptację regulaminu.

DODATKOWE INFORMACJE:

a) użytkownik posiadający konto "klona" w celu ominięcia kary na forum, będzie z automatu przenoszony:

- mający ZP (zakaz pisania) do grupy "użytkownicy okresowo zbanowani"

- mający okresowego BANa do grupy "zbanowany na stałe"

Powyższe nie ogranicza punktu 7. Regulaminu

b) na forum zakazane jest używanie animowanych avatarów

c) dozwolone są animowane userbary o rozmiarach nie większych niż 350x19 pikseli. Użytkownik może wstawić tylko jednego userbara do podpisu. Administracja zastrzega sobie prawo do usunięcia userbarów bez podania przyczyn.

Wartości i czas ostrzeżeń:

Ostatnio edytowane przez Raferti ; Wczoraj o 20:00

Domyślnie

zgodnie z pkt. ad 4 kary też można dostać za zachowanie się niezgodne z zasadami netykiety...
    Ogólnie z tego co widzę większość osób nie ma problemu z kwestią jak zachowywać się na forach, oczywiście znajdą się też tacy co będą mieli ten problem... i to bez różnicy czy byśmy szczegółowo punkt po punkcie napisali co wolno, a czego nie.

W odróżnieniu od poprzedniego regulaminu postanowiłem nie dawać informacji szczegółowych które się mieszczą w zachowaniach niezgodnych z netykietą (i jest to wyszczególnione w regulaminie w odnośniku http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta ):

zakaz spamowania (m. in. wysyłania niechcianych linków do stron)
    zakaz wysyłania tzw. "łańcuszków szczęścia"
    nakaz zapoznania się z wykazem FAQ przed zadaniem pytania
    stosowanie się do reguł pisania obowiązujących w danej grupie (sposób kodowania polskich liter, zasad cytowania, możliwości wysyłania (lub nie) wiadomości formatowanych w HTML-u, możliwości dołączania (lub nie) plików binarnych, co zwykle jest szczegółowo opisane w FAQ danej grupy
    zakaz nadmiernego cross-postowania czyli wysyłania maili/postów do kilku grup naraz
    zakaz pisania nie na temat (OT - OffTopic)
    zakaz pisania kilka razy z rzędu (szczególnie restrykcyjnie używany na forach posiadających funkcję edycji postu)
    Dla usług interaktywnych (IRC, komunikatory, czaty, fora dyskusyjne na stronach WWW):

zakaz floodowania
    nakaz zapoznania się z FAQ danego kanału/forum/czatu i przestrzeganie zawartych tam zasad szczegółowych
    zakaz nagabywania (upartego łączenia się z) osób które sobie tego nie życzą
    zasady dotyczące znaków diakrytycznych (użytkownicy wielu kanałów nie życzą sobie używania polskich liter, irc.pl podaje "Polskie litery koduj w ISO-8859-2 lub ich nie używaj", natomiast użytkownicy wielu for internetowych nie tolerują postów bez polskich znaków diakrytycznych)
    zasady korzystania z różnych języków na kanałach wielonarodowościowych
    zakaz ciągłego pisania dużymi literami
    nakaz używania emotikon z rozwagą (mają być dodatkiem do tekstu, a nie główną treścią)
    + ograniczenia prawne

Takie są ogólne zasady zachowania się w necie na forach, stronach, itd i nie było sensu tego powtarzać w regulaminie... zgodnie jednak z zasadą, że ktoś (np. początkujący użytkownik netu) może nie wiedzieć jak się zachowywać, dałem odnośnik do zasad obowiązujących w necie.

- podsumowując więc - dosyć sporo punktów które swego czasu mieliśmy wyszczególnione osobno w regulaminie, w chwili obecnej znajdują się w pkt. nr. 4
    Ostatnio edytowane przez Raferti ; 20-01-2010 o 12:42

Domyślnie Wstępne zasady panujące w grupach

Dokładny regulamin grup jeszcze nie jest zrobiony (jest w produkcji), ale wstępne założenia są następujące:

1. zabronione jest istnienie grup, jak i umieszczania treści łamiących prawo RP i regulamin
    2. założyciel grupy decyduje o takich sprawach jak treść (co jest uznawane za spam, itp), czy kto ma być członkiem danej grupy
    3. w grupach obowiązują zasady netykiety
    4. administracja zastrzega sobie prawo do usunięcia dowolnej grupy
    5. nie wolno zakładać ponownie rozwiązanych wcześniej grup tematycznych

Podsumowując - ogólnie chce aby panował luz w grupach dyskusyjnych - to userzy będą decydowali czy zarówno treść jak i skład danej grupy im się podoba, czy nie, swoją przynależnością do danej grupy - dla mnie to wystarczający wyznacznik tego czy dana grupa ma istnieć.

Oczywiście niedozwolone jest propagowanie w w/w niedozwolonych prawnie treści - wystarczająco takie kwestie reguluje ustawodawstwo RP, a kwestie zachowań międzyludzkich zasady netykiety.

Modzi i administracja będą więc wkraczali w przypadkach łamania prawa i ogólnych zasad międzyludzkich... ale sądzę, że założyciele grup będą sami w miare rozsądni i nie będą dopuszczali osób rozwalających im dyskusje w grupach... czy ryzykowali tym, że dana grupa będzie skasowana z powodów burd, awantur, czy tym bardziej niedozwolonych prawnie treści.
    Ostatnio edytowane przez Raferti ; Wczoraj o 19:49

Domyślnie

Do nowych userów:

Na forum można posiadać tylko jedno konto.

Po założeniu konta musi być ono zatwierdzone przez administratora. Nie są wysyłane żadne linki, należy po prostu odczekać, aktywacja następuje zazwyczaj w ciągu jednego dnia. W razie pilnej potrzeby aktywacji- można się ze mną skontaktować na PW lub GG ( lub z innym administracyjnym). [ wycofano tą cześć zapisu - w chwili obecnej ponownie uruchomiono aktywacje poprzez email - Raferti]

Jeżeli istnieje podejrzenie, że user ma już konto na WOW, to nowe konto może zostać skasowane. W takiej sytuacji jeśli user faktycznie ma konto- należy skontaktować się z administratorem w celu odzyskania hasła.
    Jeśli takiego konta nie posiada, również należy się skontaktować z administratorem celem wyjaśnienia sytuacji. Można do tego założyć konto jeszcze raz lub napisać na GG.

Userzy, którzy będą używać na forum oprogramowania zmieniającego IP, mogą zostać zbanowani ze względów bezpieczeństwa forum.
    Także proszę nie zakładać kilku kont po kolei tylko poczekać.
    Ostatnio edytowane przez Raferti ; Wczoraj o 22:39

Domyślnie

Wyjaśnienie szczegółowe 6 pkt regulaminu:

6. Na forum zakazane jest umieszczanie treści mających charakter komercyjny, reklamowanie innych stron internetowych oraz promowanie partii politycznych i innych organizacji*

Często pada do nas jako Administracyjnych pytanie "dlaczego skasowaliście daną grupę społeczną", czy post.
    Oto przykład standardowej odpowiedzi jaką udzielamy w przypadku kasacji grup, czy postów zawierających nazwy partii, organizacji czy zz., na przykładzie posta z informacją po skasowaniu grupy społecznościowej, zawierających nazwę partii / związku zawodowego / organizacji:

Proszę zgodnie ze wcześniejszymi zaleceniami założyć grupę będąca grupą ogólną, nie mającą związku w nazewnictwie z konkretną partią bądź organizacją mającą odzwierciedlenie w realnym świecie.
    Przykładem grup dozwolonych jest lewica, prawica, itp - w których to spotykają się zwolennicy danych poglądów ogólnych i nie ma podziału na grupy typu SLD, PiS, PO czy OPZZ lub Solidarność.

Forum z założenia jest apolityczne (nie wspiera konkretnych partii politycznych, organizacji rządowych i pozarządowych, oraz związków zawodowych), a wypowiedzi użytkowników są tylko i wyłącznie ich prywatnymi poglądami na dane kwestie.

Każdy użytkownik ma prawo do wyrażania swoich poglądów na forum w formie publicznej dyskusji, w specjalnie przeznaczonych do tego działach na forum (w przypadku polityki, jest to tylko i wyłącznie dział Społeczeństwo -> Polityka) i to pod warunkiem, że publikacje użytkowników nie naruszają w swojej treści regulaminu i prawa, a także o ile takowe nie zawierają treści mogących naruszyć zasadę apolityczności forum, a więc:
    - mogące w opinii administracyjnych uchodzić za ogłoszenia (jak i będących takimi)
    - informujące o zjazdach partii, itp
    - informujące o programach politycznych danych partii , organizacji i zz (wyjątek występuje w przypadku dyskusji nad konkretnymi punktami takowych, o ile nie przedstawiają całego programu w formie agitacji)
    - w sposób pośredni czy bezpośredni mogących angażować samo forum (np. poprzez wykorzystanie nazwy forum + organizacji / partii, itp) w takowe ruchy polityczne, społeczne, itp.

Ocena sytuacji / interpretacji zależy od administracyjnych i zgodnie z 1 pkt. reg. jest to decyzja ostateczna.

Ogłoszenia, programy jak i znaki graficzne partii i organizacji (w tym zz) mogą pojawiać się tylko w formie ogłoszeń płatnych (reklamy google i zlecone indywidualnie).

Ponownie prosiłbym o założenie grupy zgodnie z wytycznymi, inaczej będzie traktowane to nadal jako ogłoszenie danej partii / organizacji / związku zawodowego, co wymaga umieszczenie opłaty za reklamę danej partii / organizacji, zgodnie z cennikiem ustalanym indywidualnie w trakcie negocjacji umowy.

Niedostosowanie się do 6pkt grozi ostrzeżeniem, a w przypadku interpretacji takowych, jako treści reklamowych, które nie są opłacone (nie została zawarta umowa o świadczenie takiej usługi) możliwe jest zbanowanie na stałe konta użytkownika, który takowe publikuje.

z uszanowaniem

Raferti
    P.S.
    Wyjaśnienie uzupełniające w kwestii interpretacji / wyjaśnienia pkt 6 pojawiło się w związku z PW jakie dostajemy od nowych użytkowników.
    Osobiście mam nadzieje że rozszerzona wersja pkt. 6go regulaminu, trochę rzuci światło na to "co autor pkt 6go miał namyśli, pisząc owy twór".
    Ostatnio edytowane przez Raferti ; Wczoraj o 22:46

Zamknięty Temat